Led verlichting nader verklaard.

Led verlichting is inmiddels niet meer weg te denken uit ons leven. Op zich is dit niet heel verwonderlijk, want led verlichting heeft ons veel te bieden. Led is in feite een afkorting die afkomstig is uit het Engels en staat voor “light-emitting diode”. In het Nederlands vertaald kom je dan uit bij “licht-emitterende diode”. Vergeet dit vooral snel, want deze info is alleen bedoeld om je te laten weten waar led voor staat. Inmiddels is led verlichting bij ons zo algemeen en zo ingeburgerd dat wij het gewoon hebben over led en niet over de afkorting led. Omdat het niet langer een afkorting is, maar gewoon spreektaal is het niet nodig om led met hoofdletters te schrijven. In de praktijk echter wordt het in verreweg de meeste gevallen echter nog gewoon met hoofdletters geschreven.

Led verlichting kun je eigenlijk in twee hoofdgroepen indelen. Zo heb je zogenaamde Low-Powered Leds en zogenaamde High Powered Leds. Eerst genoemde leds worden vooral gebruikt in apparaten als bijvoorbeeld televisies en videocamera’s. Het zijn de kleine, vaak rode en groene lampjes die bedoeld zijn om onze aandacht te trekken. De High Powered Leds worden toegepast in een groter geheel, vanwege het simpele feit dat ze krachtiger zijn. Hierdoor worden ze veel gebruikt voor het verlichten van (grote) ruimtes. Ook straatlantaarns die voorzien zijn van led verlichting bestaat uit deze High Powered Leds. Die kan je ook terugvinden in led inbouwspots of led opbouwspots.

Led verlichting kom je in tal van kleuren tegen. Het grote voordeel is dat je met led spots in een warme kleur heel eenvoudig een bepaalde sfeer kunt creëren. Je kunt kiezen voor het in kleur verlichten van een bepaalde ruimte, maar ook kun je gekleurde led verlichting gebruiken om bepaalde onderdelen van jouw interieur te accentueren. Verder zijn er veel mensen die kiezen voor gekleurde led verlichting als achtergrond van bijvoorbeeld een aquarium. De gekleurde gloed op de achtergrond werkt voor veel mensen ontspannend en rustgevend.

Led verlichting is er voor iedereen. Zowel in het bedrijfsleven als bij de particulier is dit type verlichting een graag geziene gast. Het is de status van trend al lang geleden ontgroeid en heeft zich ontwikkeld tot de verlichting van de toekomst. Energiezuinig en minder milieubelastend zijn uiteraard grote voordelen van led verlichting. Daarnaast hebben leds ook nog eens een lange levensduur. Niet verwonderlijk dus dat led verlichting op onze warme belangstelling kan rekenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *