Welke soort inbouwspots plaats je waar?

led inbouwspotje

Je huis is een plaats waar werk verricht wordt, maar voornamelijk ook een plek voor ontspanning, een plek waar je je echt thuis kunt voelen. Hiervoor is een goede verlichting een heel belangrijk onderdeel. Door verschillende soorten inbouwspots in je huis te plaatsen, zorg je voor een goed verlichte omgeving in verschillende categorieën: basisverlichting, werkverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Basisverlichting

De basisverlichting bestaat meestal uit een grote inbouw spot aan het plafond, of een aantal kleinere inbouwspots, die ervoor zorgen dat een ruimte egaal is verlicht, zonder dat het rare schaduwen oplevert. De basisverlichting staat eigenlijk altijd aan wanneer je je in de ruimte bevindt.

Werkverlichting

Op sommige plaatsen in huis is alleen basisverlichting niet voldoende om goed te kunnen zien wat je aan het doen bent. Zo wil je in de keuken goed kunnen zien bij het koken, in de werkkamer heb je goed licht nodig om je werk te kunnen doen, en ook in de garage moet je voldoende lampen hebben voor bij het klussen. Hiervoor plaatst men vaak kleine, felle inbouwspots, eventueel met inbouwarmatuur. Hiermee kun je de spots op je werk richten, zodat je altijd goed kunt zien wat je aan het doen bent.

Sfeerverlichting

Voor de ontspannen momenten in huis wil je een fijne sfeer kunnen creëren. Vaak worden hiervoor kleine spots en strips gebruikt, of dimbare inbouwspots. Hiermee kun je de intensiteit van het licht naar wens verhogen en verlagen, zodat je wat feller licht hebt wanneer dat nodig is, en gedimd licht om meer sfeer te creëren. Ook gekleurde led inbouwspots worden vaak gebruikt voor extra sfeer.

Accentverlichting

Tot slot is er nog accentverlichting. Dit wordt gebruikt om bepaalde delen van de onderdelen uit te lichten, en hier als het ware echt de focus op te leggen. Heb je bijvoorbeeld een mooi schilderij of een bijzondere plant, dan kun je hier een paar kleine lage led inbouwspots op richten. Zo staan je meest waardevolle voorwerpen in goed licht, en kunnen ze door iedereen gezien worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *